Om de waterhuishouding in de open en de bebouwde omgeving te herstellen zet de Blue Deal in op natuurgebaseerde oplossingen en op natte natuur. Die oplossingen helpen om gebieden meer klimaatrobuust te maken doordat ze de sponswerking van de ondergrond herstellen. Deze projecten dragen bovendien bij aan het herstel van de biodiversiteit en het vasthouden van koolstof in de bodem. Deze project verhogen ook de leefbaarheid en de omgevingskwaliteit.
In het kader van de Blue Deal zijn in Vlaanderen vier Vlaggenschipprojecten geselecteerd om deze oplossingen op grote schaal en binnen een integrale aanpak versneld te realiseren, door de uitvoering van heel wat concrete maatregelen op terrein. Deze projecten zijn ingebed in een brede gebiedswerking met alle betrokken actoren.
Het Vlaggenschipproject Duinencomplex in West-Vlaanderen is één van deze projecten. Binnen dit Vlaggenschipproject worden in zowel de bebouwde als onbebouwde duinen projecten gerealiseerd die op korte termijn inzetten op meer ontharding en op meer infiltratie en hergebruik van water. Deze projecten helpen ook om verzilting tegen te gaan. Op die manier worden de watergerelateerde functies van de duinen versterkt.
Volgende Blue Deal projecten maken deel uit van het Vlaggenschipproject Duinencomplex:
Infiltratie voor waterwinning De Westhoek in De Panne
Water vasthouden in het brongebied van de Hazebeek in Koksijde
Ontharding Marktplein Zeebrugge
Ontharding fietspad en natuurinrichting in Raversijde
Misschien ook interessant voor jou?
Andere projecten met hetzelfde thema en type