In de Mechelse Groentregio loopt een samenwerking van de POM Antwerpen met de provincie Antwerpen, 6 gemeenten, het Regionaal Landschap Rivierenlandschap, het strategisch project ORIOM, het Proefstation voor de groententeelt en landbouw- en natuurorganisaties. Samen willen ze er de waterbeschikbaarheid, de voedselproductie en natuur en landschap veilig stellen voor de toekomst. Deze partners gingen reeds aan de slag met verschillende demo's:
- voor peilgestuurde drainages om meer water beschikbaar te hebben om gewassen te telen,
- voor het opvangen van dakwater om hemelwater te gebruiken voor beregening
- voor het opvangen en vasthouden van oppervlaktewater om dit te kunnen gebruiken in droge perioden.
In dit project wordt extra ruimte gegeven aan het water en wordt het doorstroomdebiet in enkele waterlopen beter geregeld. Zo legt de provincie Antwerpen de bedding van de Molenbeek in Rumst opnieuw open, waarbij de waterloop wordt verlengd, oevers minder steil ingericht worden en stronken en stenen in de waterloop gebracht worden. Het water krijgt zo meer kans om te infiltreren. Daarnaast wordt de uitstroomconstructie Cobra op de Wouwendonkse Loop geoptimaliseerd zodat zowel in tijden van droogte als in tijden van wateroverlast op de noden kan worden geanticipeerd. Door deze maatregelen uit te voeren daalt het risico op wateroverlast.
In de landbouwgebieden worden in perceelsgrachten stuwtjes geplaatst, zodat het water beter kan opgehouden worden, kleine natuurgebieden vochtig genoeg blijven en landbouwpercelen in tijden van droogte beter voorbereid zijn. Ook deze maatregelen dragen bij aan een betere bescherming tegen wateroverlast.
Meer informatie over het project 'Aqualitieve Mechelse groenteregio' vind je hier en hier.
Misschien ook interessant voor jou?
Andere projecten met hetzelfde thema en type